Jag har skrivit om godis, men det man ofta glömmer är det dolda sockret i maten. Jag kan tycka att det är hemskt hur många barns matvanor ser ut, samtidigt som jag vet hur svårt det är att få i barn bra saker. Jag är själv så förtvivlad när C är sjuk att jag springer till mataffären och fyller korgen med blåbärssoppa och glass! Har man ett barn som matvägrar så blir sockret den ända utvägen. Bara dom får i sig något så gör det inget om vaniljyoghurten innehåller den hemska kemikalien vanilin + socker, till det ett par ännu mer sötade flingor. (ca. 9 sockerbitar) sedan tillkommer oftast ett vitt bröd med socker, till det en skinkbit med socker och så ett glas juice förstås, med socker. Hej lördagsgodis, eller jag menar frukost!
Så vad äter man istället? Vi äter musli utan socker men med lite bananskivor, naturell yoghurt naturlig fetthalt, knäckebröd med smör och ost, bananpannkakor och havregrynsgröt med blåbär och banan. Min dotter har aldrig krävt något annat för hon vet inget annat, hon tycker sötad yoghurt smakar äckligt. Min man har vant sig vid att äta osötad frukost efter sex år med mig, men hur lätt är det att vänja av ett barn? Då är det bättre att inte ge det alls, introducera det inte om man har möjlighet.
Sockret är förrädiskt för vi vill alltid ha mer för att få den där kicken, och därför envisas också tillverkarna med att öka sockermängden i varorna, med argumentationen att vi har vant oss vid det och tycker inte att det är tillräckligt sött annars. Så om då ett litet barn startar varje morgon med ca 10 sockerbitar så ger man dom ingen bra start i livet, då de i vuxen ålder förmodligen kommer vilja ha ännu fler! Jag vet själv hur det är att vara i sockrets våld och det är inget jag önskar mina barn. Här har vi en överläkare som pratar klarspråk om socker, se den här föreläsningen om ni finner det här ämnet intressant. Han pratar om eget ansvar och sockerhöga ungar som inte lyssnar.
Hej 🙂
Tack för en fantastisk blogg. Gillar verkligen såna här inlägg från din sida, dom är alltid intressanta. Har börjat tänka om mycket när det kommer till socker, plast och andra saker som du tar upp i bloggen, speciellt nu när jag sitter med en 5 månaders bebis i knät. Skulle vara kul om du kunde visa lite av produkterna ni köper hem då jag känner mig som bambi på hal is fortfarande.
Tack igen för en toppen blogg. Ha det bra massa kramar!
Tack va glad jag blir, det ska jag göra =) kramar!
Här äter vi också den naturella yoghurten med lite varierade tillbehör, kanel, kokos, blåbär är några favoriter hos sonen. Det är det han är van vid och han älskar det. Handlar för mig om vad man vänjer dem vi. Tack för en super blogg.
tycker detta ämne är så intressant och vill att min dotter ska få i sig så bra mat som möjligt. Du får gärna tipsa om bra märken/mat/snacks då fantasin tryter här ibland:)
Jag håller med dig helt och hållet, så bra skrivet! Jag äter sällan socker. Avskyr fruktyoghurt, müsli med socker och godis har jag helt slutat köpa. Äter russin, gojibär, mullbär, gör egen glass med frusna bär och man mår verkligen så mycket bättre! Och att slippa beroendet är de bästa!
Vad inspirerad jag blir, jag äter själv godis och önskar så att jag inte hade det beroendet. Det skulle göra mitt liv enklare!
Jag är så otroligt glad över dina åsikter och det faktum att du vågar ”ta upp fighten”. Jag själv har inga barn men lever ett liv utan socker, ibland åker något ner men i det stora hela är sockret uteslutet, och är livrädd för den dagen jag vill skaffa barn och låta dem leva samma liv. Det borde vara en självklarhet att man inte ska mata sina barn med socker utan att behöva kriga för sin åsikt! Jag jobbar som personlig tränare och får varje dag kämpa för dessa frågor i mitt jobb. Jag är grymt impad av dig Johanna! / Sofie
Tack underbara du, och vad du är duktig som valt bort socker. Det är mitt mål också än dag. Kramar
Verkligen ett återkommande problem detta med sockret i frukosten, tror det är det största problemet eftersom företagen som gör flingor gör allt för att barn ska vilja ha deras produkter som är fulla med socker. Typ som med dessa chokladflingor med en apa (?) på, frosties med en tiger och liknande!
Det enda man ”behöver” göra är att köpa en naturell produkt eller göra egen müsli tex och sedan få det söta genom frukt/bär som är HELA och inte sönderpressade med massa socker i sylt eller liknande. Smakar mycket godare, plus att man får i sig vitaminer och fibrer. Gröten kan man ju alltid ”pimpa” med bär eller banan, brukar gå hem hos kidsen.
Tycker du gör ett bra jobb med att få fram viktiga ämnen och dina barn kommer tacka dig när de blir äldre!
Jag minns att när jag var liten (mindre) så fick vi aldrig start/frosties eller liknande för att det var massa socker i det, inte heller juice eller yoghurt med massa socker i. Dels för att min bror har haft diabetes i princip hela sitt liv, men också såklart eftersom det inte är bra. Minns att mamma bakade eget bröd. men när vi köpte bröd så var det en grov variant och aldrig vitt bröd eller såna där polarkakor eller skogaholmslimpor. Oboy var inte att tala om, utan vi gjorde egen med kakao och lite socker/sötningsmedel! Nu när jag själv är 20 (snart 21) så är jag glad över att vi inte fick massa socker i det vi åt och eftersom jag nu mer har diebetes själv också så är jag glad att jag har sluppit ändra mina matvanor drastiskt, utan kan fortsätta äta som jag alltid har gjort! 🙂
Hej! Hoppas ni alla mår bra? Vi äter precis som ni osötade produkter! Det har aldrig varit nåt problem att hålla Albin borta, han är ju uppväxt utan socker. Jag förstår att föräldrar har svårt att stå emot när barn tjatar om socker men jag tror precis som du att kan man hålla dem borta så länge som möjligt så är det toppen. Nu finns det faktiskt många varor som inte har socker i sig, så jag upplever det nästan lättare nu än när Albin var liten (ca 3 år sen). Vi äter t.ex. bara smörgåsskinka utan socker och sötningsmedel, flingor utan socker, mörkt osötat bröd etc. Bra att du tog upp detta ämne, så viktigt. Kram på er
Hej!
Jag är SÅ glad att någon med så stor chans att påverka (genom sin blogg) tar upp dessa ämnen med socker i maten och giftiga saker omkring oss.
Jag är förskollärare snart 27 år och kämpar dagligen med bättre mat och giftfria lokaler på förskolan.
Jag tänker som så att:om familjer inte vill ändra sitt levnadssätt (många tycker att sådant här är struntprat)så ska i alla fall jag göra allt jag kan för att barnen ska ha det så giftfritt och sockerfritt på dagtid som möjligt.
nu för tiden så spenderar ju barnen ändå mer tid på förskolan en hemma på en vecka. (Iallafall i många fall) och det vi gör på förskolan spelar förhoppningsvis stor roll:)
Vi har äntligen börjat att avgifta vår förskola, nu är det bara matbiten kvar. Det kommer bli den största kampen då vi inte har egen kokerska utan äter skolmat bestående av halvfabrikat 🙁
Heja dig och heja oss alla som kämpar på 🙂
Det låter jättebra att du försöker påverka från det hållet, det är jätteviktigt. Jag hoppas också att när föräldrar ser hur man arbetar på förskolor runt om i landet för barns hälsa, så inspireras också föräldrar att förändra i sina hem. =)
Härligt inlägg ska lägga på minnet än så länge äter min son frunt och gröt på morgonen dock färdig gröt som också klassas som godis hehe men han har två tänder och har förbråttom med att allt ska sväljas ner på en gång så det får funka så länge efter som han kräks i vissa fall när han sväljer fel. Min systers barn äter osockrade pannkakor dom gillar inte att ha sylt eller grädde det ska vara naturell pankaka haha och sen har de smakat saft men efter en klunk hör man ungarna ropa Mamma Vatten haha hoppas jag också får sån tur. 😀 Min syster har dock inte varit sträng med socker eller hur man nu ska uttrycka sig men ändå föredrar de frukt och vatten så hoppas min skrutt också tar efter. Jag kommer dock vara sträng när de kommer till socker och inte erbjuda saker han inte ens vet vad det är för något mer än att det smakar sött. 🙂 Kram