Jag fick en fråga om hur vi äter och om vi märker någon skillnad? Först och främst så tänker jag att det viktigaste är variation och lite sunt förnuft. Men det är klart att vi har ett stort intresse för vad vi stoppar i oss. Jag tycker att det är intressant hur mycket det kan göra för hälsan bara genom att ändra saker i sin kost och att man kan hitta det man själv mår bra av. Jag tycker boken Eat clean är väldigt bra, den beskriver mycket av vårt tankesätt när det gäller mat och är verkligen ett boktips för ny inspiration. Det är inte så många bra recept utan mer en inspirationsbok för hur man kan äta för att må bra.
Men åter till våra matvanor, vi äter inte griskött för våra leders skull, och efter två år utan det så vill man inte ens ha det. Men visst är C på stan och vill ha en korv så säger vi inte nej, men vi lagar det inte hemma. Vi undviker vitt mjöl för de mesta utan att ha något strängt förbud, men jag försöker baka på mandel och kokosmjöl då vi mår bättre på det. Vi ÄLSKAR frukt och grönt och äter det till princip varje måltid och vi boostar oss dagligen med ingefära.
Vi äter ca. 95% ekologiskt då jag tycker det är viktigt för mina barns skull, burken är barnmatsburkarna är så noga kontrollerad så därför vill jag även att den hemlagade maten till dom ska vara det. Vi äter inte heller halvfabrikat och allt som har innehållsförteckningar med ord som jag inte förstår. Jag försöker laga, baka det mesta från grunden för att slippa exempelvis såser eller bröd med läskiga tillsatser. Är det inte hembakt så äter vi finn crisp eller annat knäckebröd och C har aldrig klagat eftersom det är vad hon är van vid.
Visst kan det vara jobbigt och ibland när inspirationen tryter så kan det slinka ner en pizza eller hamburgare och det är OKEJ. Men jag vill helst att maten jag äter ska innehålla de näringsämnen vi behöver och om de sedan äts lite godis på kvällen trots att jag vet att det är onyttigt gör desto mindre om resten av kosten varit ren och sockerfri. Men det är också roligt att testa sig fram och få in nya vanor och mycket handlar om att ligga steget före och att förbereda och frysa in.
Vi mår betydligt bättre på en bra kost och det märks ganska snabbt om vi tryckt i oss skit att vi blir både trötta, griniga och få ont i magen. Jag märker definitivt skillnad när det gäller griskött, då jag förr kunde vakna på nätterna av att jag hade så ont i knäna och det har aldrig hänt sen jag slutade med gris. Så jag kommer aldrig börja med det igen. Långt svar blev det men jag rekommenderar verkligen boken! Kramar!
Åh tack för svar på min fråga 🙂 den boken ska tittas flitigt i. Tog ni det pö om pö eller slutade ni tvärt med dåliga vanor o införde de bra? Var de svårt att vänja barnen. Vi körde på Paleokost i ca en månad men ja fick verkligen inte min dotter att äta det jag lagade 🙁 jättejobbigt då det främst var för hennes skull. Vill äta så rent som du gör. Men har du några tips där? Sen undrade ja ju hur ni gör på förskolan? Har ni fått dem att ge ciara annan kost el äter hon samma som alla andra där? Har ni märkt stor skillnad när de kommer till sjukdomar? Tack för svar
Vi är ju inte så stränga, för det är så svårt att vara det när inte släkt och förskola är det och jag är inte den som vågar vara jobbig och komma med stränga regler. Men eftersom hon fått ganska bra mat från början så tror jag att det är enklare, hon har vant sig vid den mat som serveras hemma. Men hon gillar inte kokta grönsaker och då får hon äta dom råa istället. De handlar oftast inte om grönsaken i sig utan hur den serveras. Det är lättare att få i henne en morot som snacks i väntan på maten än till maten. Man kan också smyga i lite gurkmeja och ingefära i maten i små doser mot förkylningar. Så man får kanske prova sig fram i serverandet.Men barn är ju så olika så jag förstår verkligen om det inte fungerar på alla. J och C är ju väldigt friska och nästan aldrig sjuka. Men jag och E drabbas värre, jag tror iofs att det är för att jag ammar och då får lite nedsatt försvar. Men jag tror nog att det gör mest gott. Smyg ner lite ingefära, gurkmeja och vitlök i maten mot sjukdomar.
Jag blir verkligen inspirerad av dig (er) för att ni är så duktiga och verkligen tar tag i saker, som ex äta bättre, slänga ut läskig plast i hemmet osv.
Skulle du inte kunna dela med dig lite av hur du gjorde ex. i köket?
Jag är medveten om, och skulle gärna slänga ut läskiga plaststekspadar etc men får liksom aldrig tummarna loss – och ja, jag vet att det inte är direkt världens projekt men det blir ändå aldrig av.
Vi kanske skulle få titta in i era skåp och lådor i ert kök? 🙂
Tack va glad jag blir! Absolut kan jag försöka knåpa ihop något om det 🙂 jag är ju också väldigt ny på detta, så man lär sig hela tiden vad man kan ersätta saker med. Krsm
Vad kul att ni mår så mycket bättre med eat clean. Vi äter också typ 95 % ekologiskt och vi mår också väldigt bra. Barnen är nästan aldrig sjuka, inte jag och min man heller. Önskar att fler förstår hur viktigt det är att äta ekologisk. Barnen äter dock godis på lördagarna, men försöker handla eko chocklad osv. Kul att du delar med dig av din vardag. Kicki
Det är ju faktiskt helheten man går se till och inte undantagen när det slinker ned pizza, godis eller något annat som inte hör till ”vardagsmaten”. Gäller att hitta balansen och något man trivs med, vilket ni verkar ha gjort 🙂
Tycker det är för många som klagar/ifrågasätter på andras matvanor, fler borde lägga energi på att hitta en kosthållning de trivs med 🙂 För alla är ju faktiskt olika!
Det tycker jag med, så jobbigt att behöva försvara sina hälsosamma val jämt.